Grundad 14 oktober 1998 av Tobias Pettersson Welcome to Chess in the North Chess in the North
Go to Esplanaden

TNS - Tobias Norrländska Schacksida

SLUTRESUMÉ
BILDGALLERI MED SLUTRESULTAT, RONDRESULTAT OCH PARTIER

CENSUR PÅ SCHACKNYHETERS NYHETSSIDA

PUBLICERAS SNARAST !


Bo Bergs artiklar och referat från Junior VM i Jerevan CENSURERADES på SCHACKNYHETER

De efterföljande personangreppen mot Bo Berg på debattsidan bröt mot Nettiketten och togs bort.
Läs ORIGINALEN sep. 21 22 23(1) 23(2) 24 27(1)27(2)

och den under bearbetning kommande:SLUTRESUMÈN
med deltagarnas egna berättelser om äventyren i Moskva, Jerevan och under resan.
Kopplingarna mellan Rommarriket och SSF samt mellan Armeniens historia och deras schacktalanger kontra svenska ditos utvecklingen och schackkultur eller brist på mm.

VARNING FÖR KÄNSLIGA ÄMNEN I ARTIKLARNA:
BIBELCITAT, ARMENIENS HISTORA, SSF.s AGERANDE eller BRIST PÅ


Bo Berg skriver om junior VM i Armeniens huvudstad Jerevan 18-30 september.
Från Sverige deltar Emanuel Berg och Petra Ornstein. (Webmaster)

0921 0922 0923 0923 0924 0927
1999-09-21
Junior VM i Armenien
Bo Berg

GUBBEN NOA! Är för oss i Sverige förknippad med Bellman, vin och kultur. I Armenien är det historia. Nu spelas Junior VM i detta gamla kulturland.

Den svenska truppen bestående av sekundant IM Christer Nicklasson, Emanuel Berg och Petra Ornstein skickades till Jerevan under SSF:s försorg och kom fram på morgonkröken samma dag som rond 1 spelades. Resan startade tidigt fredag morgon och efter 7-8 timmars väntetid på Moskvas flygplats bar det iväg över Kaukasus. Om någon skulle ha förväntningar på Emanuel eller Petra så tycker undertecknad att det är viktigt att veta förutsättningarna.

Emanuel mötte GM Asrian Karen, Armenien (2575) i första ronden. Med sina 2348 är Emanuel rankad 3:a på undre halvan i det 64 man starka startfältet med en handfull GM och många IM förutom alla andra hungriga talanger. Petra är rankad i den nedre regionen i flickklassen som bara har 2 från 20 bästa listan med bland de 34 startande. Topprankad tycks det Amerikanska stjärnskottet Irina Krush vara men hon tappade en halva i första och förlorade i andra ronden. I pojkklassen tappade de två topprankade från herrarnas topp 100 lista Uzbekiern Rustam Kasimdzhanovoch (2603) Tysken Dimirtij Bunzmann (2596) var sin halva i 2 ronden. Emanuels baneman från rond 1 har full pott tillsammans med 2 övriga efter 2 ronden som spelades igår söndag. Då spelade Emanuel remi mot Matej Guid.


1999-09-22
Junior VM i Armenien
Bo Berg

Väntans tider från Armenien. I och för sig fick även Noa vänta en del.

Dock rond 3 har rapporterats och i nordenmötet mellan den norske gutten Thorbjörn R. Hansen, som nyligen deltog i VISA finalen, och Emanuel blev det delad poäng. Petra har också samlat 1 poäng genom frirond i 3:e ronden. Emanuels motståndare från rond 1 hemmaspelaren Asrian Karen är i ensam ledning på 3 poäng. I flickklassen leder Kouvatsou på 3 poäng skuggad av bl. andra flerfaldiga mästarinnan från Ungdoms VM Sofia Tkeshelashvili från Georgien. Krush är nu uppe på 1,5 poäng.


1999-09-23
Junior VM i Armenien
Bo Berg

Jordbävning på den ena orten efter den andra och så regnar det väldigt. Är det kanske dags bygga Noas Ark? I december 1988 drabbades Armenien av en förödande jordbävning. Flera städer i norra Armenien lades i ruiner och landets ekonomiska infrastruktur skadades svårt. 10 procent av industrin förstördes och på liknande sätt som i Turkiet nyligen blev distributionen av hjälpsändningar ytterst bristfällig vilket utlöste kaos och svåra lidanden för befolkningen. Dessutom följde en blockad mot import av bränsle förutom den fortsatta konflikten med grannlandet Azerbajdzjan.

Att detta förkrossade och ödmjuka folks histora har något med oss andra västerlänningar att göra har många svårt att förstå när inte telefonledningen fungerar och rapporteringen på internet inte är som vi önskar.


1999-09-23
Junior VM i Armenien
Bo Berg

TOPPKÄNNING !

Slutligen landade arken på Ararats berg.

Likt Noa i Arken, som släppte ut en budbärare i form av en duva, nåddes jag idag av ett kort budskap. Emanuel: 3 poäng av 5. Vinst i senaste mot tidigare ungdomsvärldmästaren Stanislav Smetankin, Rus. c:a 2475. Möter idag IM Jan Pinski. Pol. c:a 2450. Ledaren har 4 poäng så Emanuel har likt Noa fått toppkänning. Christer talade kort om den besvärliga resan med framkomst först runt 4-tiden på morgonen samma dag som tävlingen skulle börja..?? ledningen bröts….

Efter att Emanuel spelat till sig IM-titeln och med stadiga kliv närmar sig 2500 i ELO vill SSF vara med på en elitsatsning på Sveriges bästa Juniorer. 14 utvalda pojkar.
Har De glömt policyn, eller blåser förändringens vindar?? Skall SSF börja arbeta efter Rysk modell? Evgenij Agrest är med i satsningen och han vet hur. Detta kanske är en bra investering för svenskt ungdomsschack, 200.000 satsas, framtiden ger svar.
Om det var tänkt som en satsning på Emanuel pga. dåligt samvete eller något sådant så är det nog väl sent att komma springande med projekt och bidragspengar både vad gäller Emanuel, Patrik Lyrberg eller Jonas Barkhagen. Kanske att ni lyckas jämlika Hans Tikkanen och de andra till lagom goda schackspelare i typisk svensk braplaceringsanda.


1999-09-24
Junior VM i Armenien
Bo Berg

Och Noa var en åkerman och var den förste som planterade en vingård. (citat ur en gammal bok.) De som smakat vet att den äldsta och bästa vinkulturen kommer från Kaukasus.

Enligt "legenden" (vad menar moderna historieböcker med det?) grundade Noa kungariket Urartu. (som Armenien då kallades) Armenien blomstrade som bäst 800- 500 f.kr. och var då en av Mellanösterns mäktigaste stater. 520 f.kr. erövrades landet av perserna och var sedan lydstat under i tur och ordning Medi-persien, Makedonien och Alexander den store eller Grekland och slutligen Romarriket som använde Armenien som en buffertstat mot Parthien som var roms främsta konkurrent i öster.

I senaste rapporten hade det smugit sin in ett fel. Emanuel mötte inte Smetankin BLR, utan Sargissian ARM, i 5:e ronden. Armeniska schackförbundet har nu lagt ut t.o.m. rond 5 på nätet. http://www.armchess.am

Tyvärr förlorade Emanuel rond 6 mot Jan Pinski POL. De är för övrigt klubbkamrater i LASK. Över den besvärliga telefonledningen fick jag även veta att det tillstött problem vid passagen över ryskt territorium utan visa. Dessa återkommande påpekanden om SSF handlanden kan möjligen uppfattas som påhopp av oinvigda, men ni med erfarenhet och insikt vet att turerna kring uttagning av representanter till ungdomstävlingar, framförhållning i tid till desamma samt byråkratin med diktat att använda ett vist, av okänd anledning, resebolag för alla bokningar är en makt och förmyndarmentalitet ej värdigt ett riksförbund som vill gömma sig under en ungdomsförbundskappa.

Petra Ornstein tog sin första spelvinst i 6:e ronden och är nu uppe på 2 poäng, Emanuel ligger kvar på 3. Vi närstående hoppas på lite mer än 50% vilket också indikerar mot en plats bland världens topp 20 juniorer innan Emanuel blir 20 år. Ett realistiskt och bra mål uppsatt utav Emanuel själv.

Noas Ark var tre hundra alnar lång, femtio alnar bred och trettio alnar hög.

Runt tredje sekelskiftet e.Kr. antog Armenien som första nation den kristna läran. Detta skedde före Kejsar Konstantins och romarrikets omklädningsakt från profan till religiös klädedräkt, (tankarna förs till SSF:s konvertering till ungdomsförbund) vilket gjorde det kristna ställningstagandet till en kamp för nationell suveränitet och oberoende gentemot romarriket. Kort därefter följde grannfolket i Georgien. Samhörigheten med Europa och den västerländska kulturen genom detta hade en milstolpe här. Dessa bergsfolk har genom historien varit en murbräcka och har otaliga gånger fått vara den krigsskådeplats där olika stormakter genom tiderna konfronterats. Perser, Greker, Romare, Parter, Turkar, Mongoler och Ryssar sist men inte minst. Hur många av oss västerlänningar tänker idag på detta folks lidande genom historien för oss? Eller kämpade de förgäves? Vilken historia har du? Var börjar den ? Vart är du på väg? Jag minns Dan Hansson.

I rond 8 remiserade Emanuel. Den spelades igår lördag och han har nu 4 poäng. En utförligare rapport följer efter rond 9. Resultat och ställning kan fås på http://www.armchess.am


1999-09-27
Junior VM i Armenien
Bo Berg

Och Noa gick in i arken …………undan flodens vatten.(citat ur en gammal bok). I sina agitationstal mot judarna använde Hitler som argument för förföljelsen: "vem kommer väl nu ihåg vad turkarna gjorde mot armenierna”. 1915 i begynnelsen till första världskriget deporterades bort emot 2 miljoner Armenier från sina hem nära hälften av dem massakrerades förutom alla förföljda som fick fly för sina liv utöver hela världen. Likt judarna var Amerika en tillflykt för många.

Det går trögt för Emanuel men Petra har kommit starkt med 1,5 på de 2 sista ronderna. Hon har nu 3½ poäng. Emanuel förlorade mot Matikozian ARM 2427 i den 9:onde ronden. Han står kvar på 4 poäng. I veckan som gick har det varit firande av självständigheten med fyrverkerier och parader värre än 17 maj på Karl-Johan. Juniorklassen bedöms som ett av de hårdaste mästerskapen på länge. 4 GM och ett 20 tal IM. 2 av deltagarna var med i Las Vegas. Emanuel är rankad 37 med 2348 men han har spelat under förväntan och har –2 mot ELO spelare med en medelrating på c:a 2370. Galkin ligger kvar i toppen men Kasimdzanov knappade in med vinst i rond 9. Arrangörerna ligger efter med resultaten på Internet men det senaste kan fås på http://www.armchess.am

Till toppen av sidan

Tillbaka till startsidan


© 1998-1999 Tobias Norrländska Schacksida, All rights reserved. Kontakta Webmaster