Finnkampen 2000

TNS redaktör Tobias Pettersson rapporterar från en trevlig schackfajt i den finska staden Kajaani, samt ger en kort resumé av resorna till och från matchen. -Det är alltid kul att åka iväg med grabbarna!
(Avståndet Luleå - Kajaani är 45 mil.)

FINNKAMPEN SPELAS VARJE år mellan Norrbotten och norra Finland. Årets upplaga spelades under helgen 13-14 maj i Kajaani, Finland.


Från Norrbotten deltog från vänster: Magnus Ivari (SS Luleå), Tobias Pettersson (Luleå universitets SS), Jan Nordmark (SS Luleå), Kaveh Nevanperä (SS Luleå), Erik Näckholm (SS Luleå), Mikko Konttaniemi (Piteå SK), Kaj Engström (SS Luleå), Niklas Anttu (Schack 64), Hans Rönnkvist (Schack 64) och Ove Attefall (Schack 64).
FOTO: Heikki Asikainen

2000-05-13
Något försenade kommer vi iväg med två bilar från Luleå på lördagsmorgonen. Första anhalt blir Kalix där Hans Rönnkvist sitter och väntar.
Sedan stannar vi i Haparanda för att plocka upp Ove Attefall och Niklas Anttu. Ove -initiativtagare till Finkampen, ska agera kartläsare under vår resa genom de finska skogarna.


Ove Attefall (kartläsare), Mikko Konttaniemi (tolk), Kaj Engström (lagledande chaufför), Hans Rönnqvist (blixtguru), Kaveh Nevanperä (lovande junior), Niklas Anttu (också lovande junior).
FOTO: Tobias Pettersson


Efter diverse strulande med sedelväxling i Torneå och Haparanda styr Kaj merzan mot Oulu som ligger 13 mil ned efter den finska kusten.
Vi stannar i Ii för att fika och tanka. Jan Nordmark som kör den andra bilen betalar även för sin bensin.

FÄRDEN FORTSÄTTER OCH SÅ ÄVEN vår schackmatch som spelats intensivt sedan Luleå.


Kaj rattar den ena bilen.
FOTO: Tobias Pettersson

Ett parti är redan avklarat, det slutade remi. Nu börjar vi på nästa parti.
När vi passerat Oulu kommer Ove plötsligt ihåg att det är han som är kartläsare...OJ...OJ...vart var det vi skulle svänga av till Kajaani?
Var inte det strax före Oulu?
Herr kartläsare dirigerar snabbt in bilarna på en avfart och springer in på en bensinmack.
...samtidigt ber Kaj Mikko Konttaniemi (finsktalande jurist från Piteå) att ringa ett samtal upp till bensinstationen i Ii...
När Mikko har förklarat situationen i telefonen kommer Ove ut med en nyinvestering -En modern karta över Finland!  ...den är stor...och heltäckande.
Enligt kartan är det bäst att vända tillbaka och åka mot Oulu igen för att komma till avfartsvägen mot Kajaani. Så vi gör, och schackmatchen fortsätter.
...Vilda offer till trots, även det andra schackpartiet slutar remi, efter att Mikko hittat en vacker avveckling med material under.

VÄL FRAMME I KAJAANI intar vi ett mål mat på en av stadens restauranger. Sedan förstärks kartläsningsteamet med en lokal guide, som visar vägen till hotell och sedan spellokal.
I spellokalen väntar det finska laget och när vi kommer fram är det klart för spel. Det ska spelas snabbschack. Vi är tio i varje lag.


Lagledarna konfererar. FOTO: Tobias Pettersson

Lagen seedas så att de fem högst rankade i ena laget möter de fem högst rankade i det andra laget o.s.v.  Norrbotten vinner med 26-24.
Magnus Ivari och Hans Rönnkvist blir bästa poängplockare i vårt lag med 4 poäng. Sedan är det dags för blixttävling, där alla spelare i ena laget möter alla i det andra.
Där lyckas Kaj bäst med 9,5 /10 poäng, men även Hans Rönnkvist gör en strong insats med 8,5 poäng. Slutresultatet blir 56-44 till oss.


Heikki Asikainen spelar mot Mikko Konttaniemi. FOTO: Tobias Pettersson

Efter avslutat blixtrande åker vi iväg till hotellet för att äta och ha kul, samt ladda batterierna inför morgondagens långparti.
 
2000-05-14
Nu ska det spelas långparti, 30 drag på 1,5 h och 30 minuter för resten.Det går trögt med spelet. Jag har använt 30 minuter på åtta drag och känner mig inte alls upplagd för att spela schack.
Erik  har redan tagit remi och ligger på soffan och vilar.
Jag har svart och sitter och sliter i en Pirc,. Men jag kommer inte ihåg hur man ska spela mot det här systemet så jag improviserar. Det ser tungt ut i matchen.
...vi står dåligt nästan överallt. Magnus Ivari och Hans skrapar ihop remier men sedan förlorar vi på alla bord, förutom mitt pirkparti som svänger lite hit och dit.
I för mig grotesk tidsnöd tvingas min motståndare Heikki Asikainen att ge upp när matten är oundviklig. Matchen slutar alltså 7,5 - 2,5 till det finska laget, som glädjer sig över den prestigefulla segern.


Sju tiondelar av det finska laget. FOTO: Tobias Pettersson

Vi åker trots söndagens nederlag hem som vinnare. Vi vann ju de två andra deltävlingarna.
I Ii stannar vi och äter och Kaj tankar och tackar för sist därefter dirigerar Ove oss genom den finska staden Kemi, "som markerats med stora bokstäver på kartan", d.v.s. staden måste ses på nära håll, (alternativet hade varit att fortsätta väg e4 rakt fram)...
...innan vi återsamlas i Haparanda.


Hemma i Sverige igen för att ladda upp inför nästa års Finnkamp! FOTO: Tobias Pettersson

/Tobias
 

 

© Copyright 2000 TNS, Text and illustrations, All rights reserved, Contact: TNS