Grundad 14 oktober 1998 av Tobias Pettersson Welcome to Chess in the North Chess in the North

TNS - Tobias Norrländska Schacksida

Allsvensk krönika september 1999

Så här cirka en månad inför den allsvenska premiären känns det lägligt att komma med en allsvensk krönika.
TNS läsare har i alla fall sin klara favorit inför säsongspremiären i Malmö nästa månad.
Lunds ASK heter klubben som kommer att ro hem seriesegern om man får tro resultatet av "omröstningen"."Allsvenskan" ja, det börjar väl snarast likna en europeisk proffsliga… Det började för ett antal år sedan när den nya elitklubben Sollentuna SK började kliva uppåt genom seriesystemet. Utländska spelare med de mest varierande namn hade "hyrts in till detta legolag", som man hörde många muttra. Sollentunas lag bestod dock inte av fullt lika många utlandsproffs som det såg ut. Merparten av klubbens spelare var svenska medborgare och i stort sett alla levde i Sverige sedan flera år. Sverige hade helt enkelt berikats av duktiga schackspelare, och standarden i det allsvenska seriesystemet började höjas markant.

1999 har den allsvenska serien utvecklats till en europeisk proffsliga, i alla fall några av lagen skulle säkert kunna platsa i en europeisk superliga.
Ett av dessa, SK Rockaden Stockholm, har sedan länge dominerat den svenska schackscenen. Gediget ideellt arbete ligger bakom den stora
Stockholmsklubbens framgångar i både senior- men kanske främst i juniorsammanhang.
Med namn som Ulf Andersson, Jaan Ehlvest, Peter Heine-Nielsen och Lars Karlsson på de främsta borden enligt ratinglistan, krävs en hel del av
motståndarlagen för att Rockaden skall kunna rubbas.

Inför årets säsong 1999 trädde så även Lunds ASK och Skara SS in i den högsta serien. LASK som traditionellt har hört till storklubbarna hade det svårt en tid, men nu har klubben rest sig igen och förstaformationen ser minst sagt avskräckande ut. På toppborden har LASK mönstrat följande spelare: Sune Berg Hansen, Helgi Ass Gretarsson, Lars Schandorff, Jesper Hall och Emanuel Berg. Tredjereserven Rafal Przedmojski har 2440 i rating.
Skara SS har förstärkt sin division 1-trupp markant. Bland annat har Tiger Hillarp-Persson och de norska stormästarna Einar Gausel och Rune Djurhus förstärkt truppen under sommaren.

Även Wasa SK, Stockholm tog steget upp i eliten inför denna säsong. Wasa, en av rikets starkaste klubbar genom tiderna har inte förstärkt sin div 1-trupp, (jag vet inte om Ferdinand Hellers har registrerats), men har ändå goda möjligheter att hävda sig i elitserien. Tom Wedberg är ankaret i laget och Wedberg är inte direkt den lättaste spelaren att överlista.

Farsta SK klättrade upp till elitserien för ett par år sedan och med spelare som Thomas Ernst, Björn Ahlander, Lars Degerman samt de danska nyförvärven Jens Ove Fries Nielsen och Klaus Berg på toppborden kommer man att bli oerhört farliga i vinter.

Limhamns SK har en jämn och stark trupp med Jonny Hector, Johan Hellsten  och Stellan Brynell på toppborden.

Göteborgsklubben SS Manhem tappade Ari Ziegler inför fjolårets säsong till dåvarande div-1 klubben Skara SS. I fjol gick det tungt för Manhem, men det finns tradition, ungdom och tallang i klubben så räkna inte ut Göteborgarna !

Schack 08, Norrköping har en bred trupp, men har ändå haft problem att slåss om seriesegern de senaste åren. Inför årets säsong har Norrköping tappat Hans Jonsson men fått Per Wikström från SK Rockaden Umeå. Wikström har i det närmaste dominerat hemma i Västerbotten under vintern och med sitt solida spel är han en habil schackspelare.

SK Passanten, Huddinge har en stark topp, men även en fin bredd ifall de bästa ställer upp. I toppen spelar Pia Cramling och sambon Juan Bellón, samt Pias bror Dan Cramling och Ludvig Sandström. Passanten är ett lag som kan gå långt om toppspelarna har möjlighet att infinna sig vid ronderna.

Södra SASS, med Sverigemästaren Ralf Åkesson som anförare tillsammans med sjufaldige Sverigemästaren Axel Ornstein kommer kanske att få det lite tungt längre ned bland borden, men rutin och tradition  finns i laget, trots det tror jag inte att Södra SASS kommer att ha med seriesegern att göra.

Inte heller SS Luleå, som verkligen får slita för att inte förlora sin plats i serien. Luleå har dock klarat sig bra förr, t. ex. säsongen 97-98 när jag räknade ut dem alldeles för tidigt. Kämparanda och lagsammanhållning kommer man långt med, att dessutom ha duktiga spelare som helt säkert är underrankade i dagens LASK-inflation kan leda till total framgång. Robert, Emil, Anders, Kurt, Kaj och grabbarna kommer helt säkert inte att vika sig i första taget !


Det kommer alltså att bli en spännande säsong, där slutsegraren är ovanligt svår att peka ut i förväg. Nu har klubbarna gjort sitt för att få en så intressant representationsserie som möjligt. Nu tycker undertecknad att det ligger på Sveriges Schackförbund att ta hand om rapportering och resultat m.m. på internet. Fungerar inte detta i år heller tycker undertecknad att det börjar närma sig en skandal som blir svår att plostra över på kommande kongress.

Webmasters 5 i topplista:
1. SK Rockaden, Stockholm
2. Lunds ASK
3. Sollentuna SK
4. Farsta SK
5. Limhamns SK

...men underskatta inte SS Luleå !

Är du hockeyintresserad ?
Surfa då in på min kompis Nicklas Lundbergs hockeysite och läs det senaste inom elitseriehockeyn ! Nickes´Hockeykrönika september 1999

Tobias Pettersson
Webmaster TNS

Tillbaka till startsidan Kontakta Webmaster